Планинка Пролом вода Пролом Баня Джаволя Варош

КиматориумКлиматориумът в Луковска Баня е пространство, където се намират голям брой извори с термална вода, с различен състав и температура. На това пространство се прилагат климатологични процедури и природни инхалации.

Банята на Крал Милутин
В банята на Крал Милутин се прилагат бално-терапевтични вани с термоминерална въглеродно-кисела сумпорна вода от натриев-калциев-магнезиев хидрокарбонатен вид, с температура от 42⁰C до 44⁰C.

Басейни за частични бани – „Вирови“
Изворите представляват малки басейни за частично хидро-бално и пелоидни-терапии. В тези басейни или както народа ги нарича „Вирови“ или „Видарици“ става спонтанно извиране на термоминералната вода. Температурата на водата в изворите е от 33°C в най-студения до 44°C , в най-топлия. Използват се предимно частични бани за периферните стави (стъпала, колена, длани и лакти).

Естествен инхалатор
Естественият инхалатор се намира до самия бряг на реката, обхваща голям брой вкаменени тръби през които излиза термоминералната вода, богата на водороден сулфид и се излива във фонтана. Въздухът около този фонтан е силно заситен с газа водороден сулфид (H2S), който се отличава по специфичния си леко неприятен мирис. Вдишвайки сумпорът от водородния сулфат, чрез лигавицата на белите дробове той много добре се усвоява (80% от присъствуващите количества във въздуха). Чрез кръвтта достига до всички клетки в организма и осъществява многобройни биологически действия, от които някои от тях са много важни:

  • В дихателните пътища настъпва антибактериално (бактериологично и бактерицидно), антиалергично (хипо и десензибиризиращо), бронходихателно (разширяване на дихателните пътища) и експекторално (облекчаващо изкашляне) действие.
  • В клетките участвува при създаването на белтъчини (синтезира протеините) необходими за произвеждане на многобройни ензими, засилва синтеза (създявянето) и отделянето на (секрецията) инсулина, потпомага за разграждането на мазнините, намалява нивото на холестерола в кръвта, ускорява зарастването на раните (стимулира дишането на тъканите), засилва дейността на лойните и потни жлези и стимулира обновяването на тъканите (регенериращите процеси);
  • В ставите и хрущялите при хроничните ревматично болни засилва натрупването (ретенцията) на сумпора, който пази ставната чашка и хрущяла от ощетяване (инхибира ензима хиалурондаза и по този начин предутвратява разгражаднето на хиалуроновата киселина в чашката на ставата и хондроитиново-сумпорната киселина в хрущяла, което представлява изборна терапия при ревматоидния артрит).

Поради това вдишването на въздуха заситен с водороден сулфид специално се препоръчва на болните от ревматични болести, за хроничните опструктивни белодробни болести (астма, бронхит, емфизем), захарна болест (диабет) и повишената мазнина в кръвта (хиперлипидемия). Препоръчва се и при здрави хора, включително и за деца, като много полезна процедура, която пази здравето и поправя общото състояние на организма.