Планинка Пролом вода Пролом Баня Джаволя Варош

Лековитата вода

Indikacije

В Луковска Баня има 37 известин извора с термална вода с температура от 28 до 69⁰C. Термалната вода, която се използва в медицинските центрове на двата хотела и в басейните принадлежи към категорията на водите с натриеви, калциеви, магнезиеви хидрокарбонатни и слабо сулфидни хипертерми.

Според мнението на института, лековитите термални води в Луковска Баня спадат към много качествените минерални води, от гледна точка на балнеотерапевтичния аспект и благодарение на анонско-катонския си състав, температурата и присъствието на разтворения водороден-сулфид. Водата е добре минерализирана и има над 1гр/л разтворени твърди съставки, изключителна хипертермичност, която дава възможност за разхлаждане до определени желани температури за прилагане, в зависимост от индикациите за употреба; има значителни количества на натриеви йони, магнезий, калциев хидрокаробнатен и разтворен водороден сулфид, които добре се ресорбират през кожата при къпане и имат лековито действие, специално при ревматични и кожни болести.

При лечението се използва и лековита кал, приготвена в комбинация с термалната вода. Пръстта с висока минерална стойност се смила, пресява и смесва с лековитата вода, а калта след това се използва за директен компрес. Минералната кал има подчертано терапевтично действие и благотворно действува на многобройни болести.