Планинка Пролом вода Пролом Баня Джаволя Варош

ПодходиЛекарските прегледи и процедурите в Луковска Баня можете да извършвате освен през работните дни и през уикенда, но и по време на празниците, така че да можете колкото е възможно по-добре да използвате всеки ден проведен в нашата баня. В хотела е организирана 24-часова здравна защита.

Диагностика:

 • Прегледи от лекарите-специалисти в Банята (от интерна медицина, физикална медицина и рехабилитация) или от лекар за обща медицина,
 • Преглед от лекар – сътрудник на професора по балнеоклиматология и специалистта за физикална медицина и рехабилитация),
 • Остеодензитометър – ултразвуково измерване на гъстотата (масата) на костите

Процедури:

Хидротерапия

 • Общо къпане в термалната вода,
 • Четворокилийна вана - прилага се при болните, които поради контраиндикации не могат да използват вани и басейни,
 • Бисерна вана – заедно с лековитостта на термалната вода, използва се и механичния ефект на хидромасажа и химичния ефект на кислорода и озона, което довежда до нежен масаж на тъканта, релаксирането на мускулите, освобождаване от спазмите и подобрение на циркулацията,
 • Подводен масаж – с помощта на пулсатор се използва струята термална вода под налягане от 1-2 atm, спазвайки принципа на венозното кръвообръщение (от периферните части на тялото към сърцето),
 • Хидрокинези терапия – басейни с термална вода с температура от 33°C до 35°C (в зоната на комфорта), в която се провежда програма с упражнения в присъствие на терапевт.

Баня Шливак
Баня Шливак е отдалечена на няколко стотина метра от хотела „Копаоник“ и много е популярна между гостите на банята, тъй като в нея се използва термална вода, която спонтанно извира от самата земя и има специфичен химически състав и разтворени газове: въглероден диоксид и водороден сулфид. Температурата на водата в банята е 40-42° и ползването ѝ е ограничено на 15-20 минути.

Баня Крал Милутин
Баня Крал Милутин се намира на място, където от далечни времена е била народна баня и в нея се използва автентична изворна вода с температура от 42-44°C.

Изворите в Горня Баня
В Горня Баня, недалеч от хотел „Копаоник“ се намират извори или както ги наричат местните жители - „видарици“, където спонтанно извира термална вода. Температурата на водата в тези извори се движи от 33 в най-студения до 44°C в най-топлия. Те се използват предимно за отделни процудури на периферните стави (стъпала, колена, длани и лакти).

Пелоидотерапия

Лековитата кал на Луковска Баня е от неорганичен произход и се получава чрез смесване на лековитата вода в специални машини. Прилага се във вид на пелоидни компреси с температура до 45⁰C върху болните стави и/или върху част от гръбначния стълб. Пелоидотерапията спомага за намаляване на болките, ускоряване на циркулацията и интезивиране на метаболичните процеси.

Електротерапия

 • Галванизация и електрофореза – увеличава протока на кръв в тъканите, намалява болката, подобрява циркулацията.
 • Диадинамика – с помощта на пулсиращи нискофреквентни галванични токове се подобрява циркулацията и се постига силен обезболяващ ефект.
 • Интерферентен ток – премахва спазъма на мускулите, премахва болката, дава възможност за по-добро раздвижване.
 • TENS – прилага се при всички болезнени състояния, където е необходимо бърз и силен ефект при болни стави и тъкани.
 • Ултразвук – ултразвуковите вълни проникват на 3-5 см в дълбочина на тъканта и имат обезболяващ ефект, топлинно и механично действие – масаж на тъканите.
 • Магнитотерапия – особено е ефикасна за лекуване на всички ревматични заболявания, тъй като намалява отоците и възпалените стави, намалява болката, ускорява зарастването на рани и счупени кости, довежда до регенериране и обновяване на тъканите и хрущялите, стимулира секрецията на хормоните, премахва спазъма на мускулите, стимулира навлизането на калция в костите при остеопороза и след счупвания, подобрява частичнния и общ имунитет. Най-добри резултати има при болни от остеопороза, гонартроза, коксартроза, спондилоза на вратните и кръстни прешлени, при наранявания и счупени кости, вградени изкуствени хълбоци и колена, мултипрекс склероза ...
 • Лазеротерапия – намалява болката, възпалителните състояния, отоците, ускорява регенерирането на тъканите, има положителен ефект при регенериране на костите, на периферните нерви, на мускулните влакна и кожата. Особено ефикасно действува при спортни наранявания, рани които бавно зарастват, ревматични заболявания, а използва се и като лазерна акупунктура.
 • Биоптрон лампа – (биоптронова светлинна терапия) намалява болките, подобрява микроциркулацията, подпомага зарастването на раните, засилва защитната система, стимулира регенеративните процеси в организма.

Кинезитерапия

Кинезитерапията представлява прилагане на движения с терапевтична цел. Нейното въздействие е: да засили обема на подвижност в ставите, да увеличи силата и еластичност на мускулите, да подобри циркулацията, да създаде правилни схеми за движении и дейност на двигателната система.

Ръчен масаж

Ръчният масаж отпуска мускулите, подобрява кръвообръщението, намалява болките и успокоява. Прави се класичен, терапевтичен (сегментен и масаж на цялото тяло), релаксиращ и рефлексен масаж.

Екстензивна (декомпенсираща) терапия

Екстензивната (декомпенсираща) терапия е съвременен кинезитерапевтичен метод, който представлява изтегляне на определени части на гръбначния стълб чрез механична сила. Терапията намалява болките и дава възможност за лекуване на дискуса във врата и кръста. Индикациите за прилагане на терапията са: дискус херния, полидископатиия, дегенериране на дискуса, спондилоза, лумбални и цервикални хронични болки, фасетен синдром, булгинг

Квантна терапия

PXD биотерапевтична плоча създава плюс-поляризирано магнитно поле, което пренася благотворна енергия на клетките. Използва се при ревматизъм, ишияс, лумбаго, възпаление на ставите, мускулите, премахва болките във врата, гърба, крайниците, действвува благоприятно върху кръвообръщението и циркулацията.